Intergas benadrukt belang van innovaties en installeert nieuwe waterstofketel in Rozenburg

[Rozenburg], [7 april 2025] – Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Intergas vraagt als Nederlands marktleider van verwarmingssystemen aandacht voor innovaties die de verduurzaming ondersteunen, maar vooral betaalbaar kunnen maken. Daarom is Intergas nauw betrokken bij het Hybride demoproject en het netcongestieproject, DACS-HW in Dalen. Daarnaast onderzoekt Intergas via het waterstofproject Wagenborgen met 33 hybride warmtepompen op waterstof of dit duurzame gas op de lange termijn een rol zou kunnen spelen bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In dit kader heeft Intergas ook in het Rotterdamse Rozenburg een nieuwe waterstofketel geïnstalleerd bij de proeflocatie ‘Power-to-gas’. 

Power-to-gas
Intergas heeft de proeftuin Power-to-gas van Stedin altijd met belangstelling gevolgd. Het project waarbij 100% waterstof op locatie wordt geproduceerd door een kleine elektrolyser, zorgt ervoor dat 25 woningen in Rozenburg deels duurzaam kunnen worden verwarmd.

Netbeheerder Stedin en de andere betrokken partijen doen waardevolle kennis en ervaring op bij de proeflocatie. Zo wordt het bestaande gasnet gebruikt om waterstof mee te vervoeren en doet Stedin onderzoek naar het toevoegen van een herkenbare geur aan waterstof, net zoals we dat bij aardgas doen.

Nieuwe ketel
Doordat het project langer loopt dan het oorspronkelijke plan was, kreeg Intergas de vraag eind 2024 een waterstofketel te leveren voor het lopende project. Daarom is besloten de zelf ontwikkelde waterstofketel genaamd ‘Xplore’ in Rozenburg te installeren. Lead Engineer waterstof, Gerrit Zijlstra, licht dit besluit toe: “Bij Intergas zijn wij ervan overtuigd dat echte kennis en ontwikkeling pas tot stand komt, als innovaties in een praktijkopstelling worden getest. Juist bij ketels, die vaak wel 20 jaar meegaan, is het belangrijk om voor een langere periode de praktijksituatie te testen.

Nauwelijks stikstofuitstoot
De ketel draagt bij aan duurzame verwarming omdat deze bij de verbranding van waterstof geen CO2uitstoot. Het innovatieve ontwerp brengt bovendien meer voordelen voor de natuur en luchtkwaliteit mee. Zijlstra: “We hebben ons tot doel gesteld om een waterstof cv-ketel te ontwikkelen die nog minder stikstof (NOx) uitstoot dan de aardgas cv-ketel. Dat is gelukt! Meting door een onafhankelijke partij bevestigt dat de uitstoot van stikstof dankzij de waterstofketel met meer dan 98% gedaald is.”

Minder aandacht voor waterstof

Net als netbeheerder Stedin verwacht Intergas dat waterstof de komende vijf jaar geen grootschalige rol zal spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit duurzame alternatief voor aardgas krijgt inmiddels aanzienlijk minder aandacht dan enkele jaren geleden.

“Een paar jaar geleden werd waterstof gezien als het ‘Duizend-dingen-doekje’ van de energietransitie. Nu de aandacht afneemt, kunnen wij ons weer focussen op het vergaren en delen van kennis,” zegt Zijlstra. “Daardoor zijn wij klaar voor de waterstoftransitie, mocht die zich straks toch aandienen. Ook in de gebouwde omgeving.”